Ik moest beslissingen herbekijken

Jennifer Elliot
Elliot & Ostrich

Volg je intuïtie

Jennifer Elliot is juwelenontwerpster. Ze zit graag samen met haar klanten om een persoonlijke aanpak mogelijk te maken. Jennifer creëert juwelen om betekenisvolle momenten in het leven van haar klanten te vieren. Het ging niet in een rechte lijn om haar zaak op te starten.

Je legde al een flink traject af. Hoe verliep dat?

“Ik studeerde rechten en werkte zeven jaar voor een internationaal bedrijf. Het was een fijne periode, maar ik wou zelf ondernemer worden. Mijn echtgenoot en ik beslisten om de sprong naar Kenya te maken. Ik werd geboren in Zuid-Afrika en groeide op in Botswana, dus er was zeker een affiniteit met het continent. Mijn ambitie was om Afrikaans-Europese handtassen te maken. Dat wou ik samen doen met een vriendin die ik in Mombasa had leren kennen.”

Waar liep het fout?

“Ik denk grotendeels hoogmoed. Je hebt al die keren succesvol een bedrijf op de markt gebracht dat je denkt: ‘het zal wel lukken’. Anderzijds zit je ook op den duur in een gouden kooi. We waren zo gefocust op het vergaren van de middelen dat we vergaten na te gaan of we wel over het juiste business model beschikten.

We hielden te weinig rekening met de inkomstenstroom en dan is op een bepaald moment het geld op. Investeerders zijn dan niet meer bereid om nog verder geld erin te pompen, moet je mensen buiten zetten én is het einde verhaal. Dat vreet aan je zelfvertrouwen.”


Jennifer Elliot noemde haar bedrijf ‘Elliot & Ostrich’. In Afrika heeft een struisvogel een positieve betekenis. Door je kop in het zand te steken, krijg je letterlijk en figuurlijk voeling met de aarde.

Hoe pak je het nu aan?

Ik volgde een opleiding graduaat gemmoloog om meer te weten over edelstenen en halfedelstenen. Dat was heel fascinerend. Het is fijn een passie los te maken bij mijn klanten. Ik volg nu veel meer mijn intuïtie, terwijl het accent vroeger op ratio lag. Ik had veel energie gestopt in het verhaal van de handtassen en moest dat verwerken. Dan is het belangrijk om positief te blijven, niet bij de pakken te blijven zitten en vooruit te gaan.

Kreeg je veel steun van je omgeving?

Dat helpt, maar je moet vooral kracht in jezelf vinden. Iedereen wil het beste voor jou. Ik was een lange tijd ook bang voor risico’s en om fouten te maken, ik koos het veilige pad, maar nu durf ik dingen uit te proberen. Het kan alle kanten uit in een leven. Durf te dromen, durf te falen, wordt de beste versie van jezelf, benut je talenten, maak er een mooi verhaal van.

In samenwerking met Metro