Ontmoet rolmodel: Vincent Nys

CEO

Newfusion

“LAAT JE NIET UIT HET LOOD SLAAN DOOR ÉÉN TEGENSLAG“

Tip 1:
Laat je niet uit het lood slaan door een tegenslag. Uiteindelijk lukt het wel.

Tip 2:
Leer relativeren en praat met mensen uit je omgeving.

Tip 3:
Hoe diep je ook zit, draai de knop om en kijk naar de toekomst.

DE ANTWERPSE ONDERNEMER VINCENT NYS ONDERVOND MET SCHA EN SCHANDE DAT ENKELE VERKEERDE BESLISSINGEN EEN SUCCESVOL BEDRIJF TOT AAN DE RAND VAN DE AFGROND KUNNEN BRENGEN. “MAAR HOE DIEP JE OOK ZIT, ER KOMT ALTIJD EEN MOMENT WAAROP JE DE KNOP KAN OMDRAAIEN.” 

DE ANGST OM TE FALEN HOUDT VEEL VLAMINGEN TEGEN OM TE ONDERNEMEN. IS DIE ANGST HERKENBAAR VOOR U?

“Voor een stuk komt dat omdat we in Vlaanderen graag natrappen. Iemand die mislukt krijgt al snel een stempel opgeplakt. En ligt hij of zij op de grond, dan trappen we na. Ik begrijp dus dat heel wat Vlamingen angst hebben om te falen. Niemand lijdt graag gezichtsverlies, of wordt graag het onderwerp van achterklap.”

“Het is jammer dat dit ingebakken zit in onze cultuur, want iedereen die iets probeert te ondernemen zet zich daar 100 procent voor in. Entrepreneurs werken dag en nacht aan hun geesteskind. En voor dat ze falen hebben ze al een hele weg afgelegd. We moeten respect hebben voor die mensen. We moeten ze helpen.”

WAT IS ER MISGELOPEN BIJ NEWFUSION? 

“Op enkele jaren tijd zijn we van niets naar een omzet van 1,4 miljoen euro gegaan, en konden we een mooie winst optekenen. En dan maak je enkele verkeerde beslissingen en trek je een paar foute partners aan, en zakt alles in elkaar. Op een paar maanden tijd verloren we 250.000 euro.”

“Emotioneel is dat hard, want je hebt jaren aan je ‘baby’ gewerkt, er is eigenlijk niets anders. Je begint je dan af te vragen waar het fout is gelopen, en wat je anders had moeten doen. Praten met collega’s en met mensen uit je netwerk is essentieel. Zij helpen je relativeren, en uiteindelijk vind je wel een oplossing. Die is er altijd, alleen duurt het soms even eer je ze vindt.”

“Maar op het moment dat je je baby ziet verdrinken, raakt je dat heel hard. Je slaapt niet, je eet niet, je valt op een paar weken tijd vijf zes kilo af, je krijgt plekken in je gezicht van de stress, kortom: je hebt het moeilijk. Maar er komt een moment waarop je de knop kan omdraaien, en waarop je je focus en je drive terugvindt.”

IS TEGEN DE MUUR LOPEN EEN ESSENTIEEL DEEL VAN HET LEERPROCES DAT JE DOORMAAKT ALS ONDERNEMER? 

“Je moet fouten kunnen maken als je iets wil bijleren. Met je gezicht tegen de muur lopen hoort er bij, het maakt deel uit van je leerproces. Als je nooit mislukt, dan weet je niet hoe je moet anticiperen en moet reageren op een moeilijke aangelegenheid.”

“Het kan misschien vreemd klinken, maar ik heb meer respect voor een partner die me zegt dat hij al drie keer failliet gegaan is en daar heel wat uit geleerd heeft, dan voor iemand die oppert dat alles op wieltjes loopt en nog nooit een probleem heeft gekend. Want dat klopt niet. Zo zit het leven niet in elkaar.”

“Een quote die me altijd is bijgebleven is er ééntje van Thomas Edison. ‘Ik heb niet gefaald, ik heb alleen 10.000 manieren gevonden die niet werken.’ Dat is de boodschap die ik wil meegeven: laat je niet uit het lood slaan door een tegenslag en blijf proberen, het succes volgt wel. Het is niet omdat je een tegenslag te verwerken krijgt dat je een mislukkeling bent.”