Ontmoet rolmodel: Soe Nsuki

Comedian

“ALS JE SPRINGT, SPRING DAN MET HET HOOFD VOORUIT! “

Tip 1:
Vraag aan vrienden eerlijke en oprechte feedback. Zij moedigen je aan.

Tip 2:
Maak jezelf niet te veel verwijten en werk aan je zelfvertrouwen.

Tip 3:
Omring je met een clubje met de juiste mensen, succesvol worden doe je niet alleen!

WAT ALS NIEMAND JE GRAPPIG VINDT WANNEER JE ALS STAND-UP COMEDIAN OP HET PODIUM STAAT? HET OVERKWAM SOE NSUKI TIJDENS HAAR EERTSE OPTREDEN IN NEDERLAND. “NA EEN SLECHT OPTREDEN MOET JE JE AFVRAGEN WAAROM HET NIET GOED WAS, EN WAT JE BETER KAN DOEN. HET IS EEN CLICHÉ, MAAR JE LEERT VEEL UIT JE FOUTEN.”

DE ANGST OM TE FALEN ZIT INGEBAKKEN BIJ HEEL WAT VLAMINGEN. ERVAAR JIJ DIE ANGST OOK WANNEER JE HET PODIUM BETREEDT?

“Aanvankelijk niet, omdat mijn instelling was ‘dat ik maar kon proberen’. Dat was zo bij mijn eerste dansvoorstellingen, mijn eerste comedy-optredens én tijdens mijn eerste dj’sets. Ik begon daar met zo’n groot enthousiasme aan dat falen niet eens in mij opkwam.”

“Maar hoe meer ervaring je opdoet, hoe hoger de verwachtingen liggen. Plots staat er heel wat op het spel. Eigenlijk heb ik nu meer angst om te mislukken dan toen ik begon als stand-up comedian. Intussen heb ik ook al heel wat faalmomenten achter de rug (lacht).”

“Zo trad ik ooit op in een café in Nederland, en kwam er geen reactie uit de zaal. Niets. Dan duurt zo’n optreden van acht minuten erg lang. Je staat daar op je meest kwetsbare moment, en als de toeschouwers niet luisteren, dan is dat gewoon rot.”

“Je voelt je ook slecht als mens, want wat je brengt op het podium, dat staat niet ver van  je af, dat ben JIJ! En dan slaat de twijfel toe.”

WAT LEER JE UIT DERGELIJKE ERVARINGEN ? 

“Gelukkig ben ik geen grote piekeraar, ik voel mezelf altijd beter na een dag of twee. Nadien ga je je show ontleden: waarom ging het slecht? Wat vonden de mensen niet goed? Was mijn Antwerpse accent niet ok? Of was mijn materiaal niet sterk genoeg?”

“Soms was het dat laatste. Zonder dat ik het zelf goed door had, vertrouwde ik te veel op mijn vrolijke presence. Ik deed een beetje onnozel, en meestal lachten de mensen dan wel. Als artiest denk je nogal snel dat je goed bezig bent (lacht).”

“Maar als je ergens wil geraken, moet je je omringen met mensen die kanttekeningen plaatsen wanneer dat nodig is, en die je advies kunnen geven over wat je beter kan doen. Succesvol zijn is altijd een team-effort. Volg je passie, leer je sterktes en je zwaktes kennen, en omring je met mensen die complementair zijn.”

WAT IS JE ADVIES AAN MENSEN MET PODIUMVREES, OF MEER ALGEMEEN AAN MENSEN MET FAALANGST? 

“Als je je onzeker voelt, neem dan vrienden of kennisssen mee naar je optreden, of naar een lezing. Ze zullen je niet alleen aanmoedigen, maar kunnen nadien ook eerlijke en zinvolle feedback geven.”

“Na een slechte voorstelling moet je kritisch zijn, maar je mag jezelf ook niet té hard aanpakken, het was al erg genoeg op het podium. Ga naar huis, eet iets lekkers, drink een goed glas wijn en ga de dag nadien terug aan de slag met je materiaal.”

“Het is belangrijk dat je voldoende zelfvertrouwen uitstraalt op het podium, want niemand lacht met een onzeker persoon. Fouten maken hoort erbij, en na een mislukking voel je je wel wat onzeker, maar je leert er ook uit en wordt er sterker van.”

“Durf ook keihard op je bakkes gaan als je valt. Dat doet wel pijn, maar je leert er des te meer van. Als je ergens voor kiest, ga er dan voor de volle honderd procent voor. En wanneer je springt, spring dan met het hoofd vooruit.”