Ontmoet rolmodel: Rudi De Kerpel

OPRICHTER

EUROTUIN

WAT JE ZOEKT, ZOEKT JOU!

Tip 1:
Negeer nooit je gevoel

Tip 2:
Wees kritisch met je business plan

Tip 3:
Wees bereid in begin hard te werken voor weinig geld

Rudi De Kerpel richtte Eurotuin op, en verkocht het bijna 15 jaar later aan de tuincentrumketen Aveve. Hij noemt zichzelf sindsdien “werkloos”, maar heeft het nog nooit zo druk gehad met nieuwe plannen, participaties en bestuursmandaten.

Zijn ergste mislukking was de opening van de laatste Eurotuin vestiging in Roeselare. Hoewel alle lichten op groen stonden, had Rudi De Kerpel bij het tekenen van het huurcontract een slecht gevoel. Hij is toch verder gegaan. Vandaar het belang om zich bij elke beslissing echt de vraag te stellen over hoe het aanvoelt. Achteraf gezien ziet Rudi overmoed als de belangrijkste oorzaak van deze mislukking.

Ooit heeft Rudi De Kerpel een interimbureau voor senioren opgericht. Zowel talkrijke senioren als bedrijven stonden enthousiast achter het idee. Maar de politiek kwam er een stokje tussen steken met nieuwe wetgeving voor bruggepensioneerden. Het was fout een bedrijf op te richten waarvan de missie te afhankelijk is van politieke beslissingen.

Voor Rudi De Kerpel is de angst om te ondernemen een sociaal maatschappelijk gegeven. , Het wordt ook te veel doorgetrokken naar persoonlijk falen. Het is cruciaal om te delen wat verkeerd is ingeschat om er collectief uit te leren.

Dat er de laatste jaren heel wat initiatieven zijn, ook vanuit de Vlaamse regering, om jongere mensen hun talent in praktijk te helpen omzetten via de oprichting van een startup, ziet Rudi De Kerpel als een positieve evolutie. Meer professionalisering vanaf het begin helpt om regelmatig terugkomende valkuilen te omzeilen.

Ervaring is voor Rudi de optelsom van mislukkingen. Als ervaren ondernemer heeft hij dan ook een resem nuttige tips. Een zekere angst voor het onbekende is er altijd, maar negeer vooral niet je gevoel. Wees eerlijk met jezelf en stop op tijd als iets niet lukt. Het is geen schande om een beslissing te herroepen. Durf dat dan eerlijk te motiveren en toe te geven waar de blinde vlek was. Wees wendbaar, en pin je niet vast op je eigen gelijk.

Onderneem alvast niet voor het geld. Zie eerder een opportuniteit, waarvan je je droom maakt, en ga daarmee de wereld veroveren.

Bekijk de video of beluister de podcast voor verdere tips.