Ontmoet rolmodel: Rik Vandersanden

The Thrill

“IK HEB KLAPPEN GEKREGEN, MAAR BEN GEEN GESLAGEN HOND“

Tip 1:
Als je ondernemersbloed hebt, ga ervoor en geef alles.

Tip 2:
Vraag geen goedkeuring aan Jan en alleman

Tip 3:
Probeer de fouten die je maakt onder ogen te zien en leer eruit.

STERRENCHEF RIK VANDERSANDEN MOEST ZIJN LEVENWERK, RESTAURANT DE BARRIER, VERKOPEN AAN DE HORECAGROEP VAN BART CLAES, MET WIE HIJ LATER IN EEN JURIDISCH GEVECHT VERWIKKELD RAAKTE. “DAT DEED PIJN, MAAR OPGEVEN STAAT NIET IN MIJN WOORDENBOEK. DAAROM BEGON IK OPNIEUW TE KOKEN. IK HEB WEL KLAPPEN GEKREGEN, MAAR BEN GEEN GESLAGEN HOND.”

DE ANGST OM TE FALEN HOUDT VEEL VLAMINGEN TEGEN OM TE ONDERNEMEN. IS DIE ANGST HERKENBAAR VOOR U?

“Nochtans kan een tegenslag morgen ontaarden in iets moois. Dat is het interessante aan ondernemen: het is een avontuur dat in verschillende richtingen kan evolueren. Je moet in de eerste plaats eerlijk zijn met jezelf. Als je voelt dat er ondernemersbloed door je aders stroomt, dan moet je ervoor gaan en dan moet je alles geven.”

“Een je de beslissing genomen hebt om te ondernemen, dan moet je niet meer om de goedkeuring van Jan en alleman vragen, de beslissing neem je samen met je partner en met je eventuele aandeelhouder. Als je op je bek gaat zal je er ook alleen voor staan.”

WAAR IS HET FOUT GELOPEN MET DE BARRIER?

“In 2001 hebben we een ingrijpende verbouwing gedaan met De Barrier, waarbij architect 72 procent boven budget gegaan is. Dat was zwaar om dragen, omdat ons business plan niet meer klopte en we problemen kregen met onze lening.”

“Aan opgeven dachten we niet, maar uiteindelijk werd de financiële last te zwaar om dragen, en hebben we de zaak verkocht aan de horecagroep van Bart Claes. Jammer genoeg vergat Claes ons uit te betalen, en anderhalf jaar na de overname ging hij op de fles met 7 verschillende vennootschappen.”

“Ik hoef je niet te vertellen hoe frustrerend dat is. Je geeft een pracht van een bruid weg, en je houdt er niets aan over. Dat heeft er fameus ingehakt, je wordt daar cynisch van. Maar voor mij was het toen belangrijk dat we terug een inkomen hadden, en dus heb ik in Vlaams-Brabant een nieuw cateringbedrijf opgestart.”

“Mijn naaste familie, mijn vrouw en mijn kinderen hebben mij daarin gesteund. Ik heb ook energie gehaald uit mijn hobby, het jagen. Het deed deugd om tijd door te brengen in de natuur.”

IS TEGEN DE MUUR LOPEN EEN ESSENTIEEL DEEL VAN HET LEERPROCES DAT JE DOORMAAKT ALS ONDERNEMER?

“Essentieel is een groot woord. Ik vind het verschrikkelijk wanneer ik verhalen lees over mensen die er alles aan gedaan hebben om iets moois neer te zetten – en er ook de capaciteiten voor hebben – maar uiteindelijk toch mislukken en failliet gaan. Misschien begonnen ze wel op een verkeerd moment, of werd er te weinig in hun zaak geïnvesteerd.”

“Die mensen moeten op alle mogelijke manieren ondersteund worden, opdat ze snel opnieuw kunnen beginnen. Want gepassioneerde professionals verliezen hun passie niet, zelfs niet wanneer ze zwarte sneeuw zien.”

“Ik ben geen andere Rik nu ik achter het fornuis sta van The Thrill in Genk. Wel kan ik de zaken beter relativeren. Zonder ze aan de grote klok te willen hangen, kan ik de fouten die ik zelf gemaakt heb nu ook beter onder ogen zien. Je leert inderdaad uit je fouten, en weet wat je voortaan anders moet doen.”