Ontmoet rolmodel: Rik Torfs

HOOGLERAAR

KULEUVEN

EEN MISLUKKING HOEFT NIET HET LAATSTE WOORD TE HEBBEN

Tip 1:
NIET WAKKER LIGGEN VAN MISLUKKINGEN

Tip 2:
BLIJF JE INZETTEN, DE MOEITE IS NOOIT VERLOREN

Tip 3:
GA NIET VOOR STATUS QUO, DURF VOOR MEER TE GAAN

Rik Torfs, hoogleraar en politieker, begint zijn getuigenis stevig. Op de vraag over zijn grootste falen zegt hij: ”… dingen die het objectief zijn zoals politiek of rectorsverkiezingen”.

In het vervolg van het gesprek geeft Rik zijn visie op falen. Voor hem is falen iets van elke dag. Grote nederlagen zijn momenten waarop de deur gesloten wordt en hij iets anders gaat doen. Alles wat verdwijnt, geeft ruimte voor iets anders. De kunst is er niet op terug te kijken en er niet wakker van te liggen.

We horen de succesverhalen. Weinig journalisten gaan in de goot zoeken naar de mislukkelingen van de samenleving. We zouden alle verhalen moeten vertellen. De ware armen van onze samenleving zijn heel vaak zelfstandigen die mislukt zijn. Voor hen is er geen vangnet.

Voor Rik zijn echter falers, mensen die niets proberen en het toch zouden kunnen doen. Onze cultuur in Vlaanderen helpt daar niet bij, we steken niet graag onze kop boven het maaiveld uit en als we het toch doen en de kop rolt, dan is er leedvermaak. Dat is jammer. We zouden elke dag moeten kijken wat kan. Vandaag is dag 1 van de rest van ons leven. Een mislukking hoeft niet het laatste woord te hebben!