Ontmoet rolmodel: Peter De Keyzer

Oprichter

Growth Inc

“FALEN IS TIJDELIJK, OPGEVEN IS PERMANENT”

Tip 1:
Laat je niet beïnvloeden door mensen die aan de zijlijn staan.

Tip 2:
Denk na over wat je passie is, en doe daar iets mee.

Tip 3:
Onthoud dat zelfs na hevige regenval de zon weer doorbreekt.

“GEPASSIONEERDE MENSEN DIE LEREN UIT HUN FOUTEN, ZIJN ONDERNEMERS DE NAAM WAARDIG”, VINDT MEDEOPRICHTER PETER DE KEYSER VAN HET COMMUNICATIEBUREAU GROWTH INC. “LAAT JE VOORAL NIET BEÏNVLOEDEN DOOR MENSEN DIE – VANUIT HUN VEILIGE COCON –  KRITIEK HEBBEN OP ONDERNEMERS DIE FALEN.”

Peter De Keyzer werkte jarenlang voor een grootbank, en gaf toen commentaar over wat er gebeurde in de maatschappij. Na een tijdje begon het echter te kriebelen, en koos De Keyser ervoor om zelf de teugels in handen te nemen, en startte hij zelf een bedrijf op.

BEN JE AL VAAK UIT DE BOCHT GEGAAN IN JE CARRIÈRE? 

“Professionele faalmomenten heb ik nog niet vaak meegemaakt, maar aan de unief, aan de faculteit economie, ben ik wel grandioos onderuitgegaan. Het was maar nadat mijn moeder me verplicht heeft om bij de Quick te gaan werken dat ik ontdekt heb hoe hard je je best moet doen als je iets wil bereiken.”

“Zo heb ik mijn passie voor economie herontdekt, ben ik terug wat vaker naar de lessen gegaan, en ben ik me in het onderwerp beginnen verdiepen. Het heeft me nooit meer losgelaten.”

MAAKT FALEN DEEL UIT VAN HET LEERPROCES DAT JE DOORMAAKT ALS ONDERNEMER?

“Als je fouten maakt en je zet toch door, dan ga je na een tijdje weer geloven in jezelf, dan zie je dat het toch mogelijk is. Je mag je vooral niet laten beïnvloeden door mensen die – vanuit hun veilige cocon – kritiek leveren. Een ondernemer leert immers uit zijn mislukkingen, en als hij volhardt, is the sky the limit’.

“Ik sprak laatst met een VC uit Silicon Valley, en die zei met een boutade dat hij enkel geld gaf aan ondernemers die al minstens twee keer over de kop waren gegaan. ‘Wie dan nog wil voortdoen, moet wel gepassioneerd zijn’, klonk het. Dat is een mooie stelregel om van uit te gaan.”

HEB JIJ NOG TIPS VOOR ONDERNEMERS IN SPE? 

“Als je je passie nog niet gevonden zou hebben, denk dan eens na over wat je graag vertelt op café, in de trein of tijdens een barbecue. Gaat het over economie? Of misschien wel over kinderen, over reizen of over wielrennen? Als je je passie hebt ontdekt, dan is de helft van het traject naar ondernemerschap al afgelegd.”

“En nogmaals: beschouw al je faalmomenten als leermomenten. Als je ervan uit gaat dat je nadien méér weet dan collega’s die nog nooit tegen de muur gelopen zijn, dan staat er geen limiet op wat je nog allemaal kan bereiken.”