Ontmoet rolmodel: Peter Vanbekbergen

PARTNER

IMEC.XPAND

NIET GEPROBEERD IS ALTIJD MIS

Tip 1:
STEL HET BEDRIJF BOVEN JE EIGEN BELANG

Tip 2:
BOUW EEN STERKE RELATIE OP MET INVESTEERDERS, ZODANIG DAT JE VOLDOENDE ELEMENTEN KAN AFCHECKEN VOOR EEN OFFICIELE PITCH

Tip 3:
WEES FLEXIBEL: DENK NIET TE RIGOUREUS EN HOU JE GEEST OPEN VOOR NIEUWE SIGNALEN

Peter Vanbekbergen heeft een sterke passie voor technologie, met het doel doel ze in de handen van de mensen te krijgen. Hij heeft regelmatig gependeld tussen research en het effectief naar de markt brengen van producten. Om uiteindelijk over te stappen naar de ‘dark side’ van de investeerders. Dankzij dit traject kan hij zich goed inleven in de uitdagingen van de ondernemer. Zijn ondernemerservaring in Silicon Valley leerde hem bovendien groots te denken. Hij steunt vanuit imec.xpand enkel startups met potentieel om wereldspeler te worden. Dit druist in tegen de typisch Vlaamse cultuur om bescheiden te starten. 

 In deze getuigenis kijkt Peter vooral terug op zijn periode bij M4S. Dit is een startup die hij heeft opgericht met 3 partners voor de ontwikkeling van een chipset met draadloze standaarden voor smartphones. Het bedrijf is achteraf overgekocht door technologiereus Huawei. 

 Peter had de obstakels in het eerste jaar onderschat. Het bedrijf was opgestart aan de vooravond van de economische crisis van 2007. De investeerders draaiden de geldkraan dicht en hun belangstelling in de chip business was tanende.  

 Peter onderstreept hoe belangrijk is het is om in een tech startup onder onzekerheid durven verder te gaan. Door op alles een antwoord te zoeken loop je stellig de boot mis. Enkel door een paar keer tegen de muur te lopen kom je op het juiste spoor terecht. Als er te veel zekerheden zijn, betekent het ook dat er geen startup is. 

 Met een hecht team kan je negatieve signalen gemakkelijker plaatsen en elkaar optrekken in de moeilijke momenten. Peter heeft het geheim van de samenstelling van een goed team nooit kunnen doorgronden, maar weet zeker dat het bestaat uit verscheiden en elkaar aanvullende profielen. 

 De steun van het gezin en het inkomen van de partner kunnen zeker de stress van het ondernemen voor een stuk verlichten. Een gezinsinkomen dat onder druk staat kan leiden tot paniekvoetbal.  

 Peter behoedt ons ook voor de kleine wereld van de venture capitalists. Één slechte pitch kan je kans voorgoed verpesten. Win dus vooraf voldoende informatie in over wie tegenover jou staat.  

Hoe het ondernemersavontuur ook loopt, je leert er veel uit. Zolang je er niet met bitterheid naar kijkt. Anders sluit je jezelf af van de lessen die je eruit kunt leren. Met een startup ga je er financieel niet altijd vooruit, maar als professional zeker!