Ontmoet rolmodel: Magali De Reu

Oprichtster

Copymag

“IETS NIET DOEN UIT ANGST IS VEEL ERGER DAN PROBEREN EN OP JE GEZICHT GAAN”

Tip 1:
Als je wil slagen in het leven moet je je passie volgen

Tip 2:
Leg je niet te snel neer bij je fouten en leer er uit

Tip 3:
Stel jezelf in vraag, misschien werk je wel onder je niveau

NA HAAR ONTSLAG ALS COPYWRITER WERD MAGALI DE REU AANGERADEN OM IETS ANDERS TE GAAN DOEN. MAAR DE JONGE REDACTEUR HIELD VOET BIJ STUK EN GROEIDE UIT TOT EEN GEVESTIGDE WAARDE IN MEDIALAND. “ALS JE DOORZET EN DE DINGEN ANDERS AANPAKT, KAN JE WÉL SLAGEN.”

HET HEEFT LANG GEDUURD EER JE JE DRAAI VOND ALS REDACTEUR?

“Ik heb een autismespectrumstoornis (het syndroom van Asperger, nvdr), wat er voor zorgt dat mijn leven ietwat anders verloopt. Het was niet gemakkelijk om mijn weg te vinden, ik ben ook meermaals ontslagen.”

“Na mijn studies kon ik snel beginnen als copywriter, maar ik kreeg keer op keer te horen dat ik niet goed genoeg was, dat schrijven niets voor mij was, dat ik maar beter iets anders kon gaan doen. Maar schrijven is mijn passie, ik zie me niets anders doen.”

“De switch is er gekomen toen ik besefte dat er ook positieve kanten waren aan Asperger. Zo draag ik het hart altijd op de tong en kan ik heel intens overkomen – té intens voor sommigen – , wat er voor gezorgd heeft dat ik lef heb en de teugels in handen durf nemen.”

“Belgen appreciëren mijn directheid niet altijd, ze hebben de gewoonte om alles mooi in te kleden en om de dingen voorzichtig te formuleren. Dat is niet evident voor mij, omdat ik dan vaak de achterliggende boodschap niet begrijp, of verkeerd reageer.”

VOEL JE NOG STEEDS DE ANGST OM TE MISLUKKEN?

“Op zwakke momenten twijfel ik nog aan mezelf. Dan duiken de duivels uit het verleden weer op, en dan moet ik me optrekken aan tevreden klanten en aan teksten die een duidelijke impact hebben gehad. Daar doe ik het voor. Iets niet doen omdat je schrik hebt, is veel erger dan proberen en op je gezicht gaan.”

“Ik heb nog niet vaak ervaren dat er slecht wordt gereageerd op het maken van fouten. Wel leggen we ons te snel neer bij wat we fout doen. We nemen er te snel genoegen mee. ‘Het is niet gelukt, ik probeer wel iets anders.’ Terwijl ik er rotsvast van overtuigd ben, dat als je doorzet en je de dingen anders aanpakt, je wel degelijk kan slagen. Dat is een belangrijke nuance.”

MOET JE FOUTEN MAKEN OM ERGENS TE GERAKEN IN HET LEVEN? 

“Als je je job graag doet en er gepasioneerd mee bezig bent, loop je sowieso wel eens tegen de muur. Gebeurt dat niet, dan ga je alles te vanzelfsprekend vinden en kom je in ‘maintenance modus’ terecht. Als alles vanzelf gaat, werk je misschien wel onder je niveau.”

“Mij zijn de dingen nooit in de schoot geworpen, en daardoor heb ik een echte strijdersmentaliteit gekweekt. Die heb je nodig als ondernemer. Ik kom nog vaak mensen uit mijn jeugd tegen, en die zeggen allemaal: nooit gedacht dat uitgerekend jij zo ver zou geraken. Ik zie dat zowel als een compliment als een belediging.”

“Ik heb er geen probleem mee om toe te geven dat ik twee keer per maand naar een psychologe ga, om mijn menselijke relaties te verbeteren. Wat ze laatst zei vond ik erg frapant: ‘jij bent iemand die met een handleiding komt, en sommige mensen willen of kunnen die handleiding niet lezen.’ Dat zegt het helemaal!”