Ontmoet rolmodel: Lut Wyers

Oprichter en CEO

Cocomo

“HEEL DIKWIJLS ZIT DE OPLOSSING IN JEZELF, ALLEEN ZIE JE ZE SOMS NIET. JE PROFESSIONEEL LATEN BEGELEIDEN IS HEEL LEERRIJK.”

Tip 1:
Roep professionele hulp in. Je kunt niet alles alleen

Tip 2:
Kijk af en toe in de spiegel en reflecteer je daden

Tip 3:
Blijf geloven in jezelf

TIJDENS DE CRISIS KROOP HET EVENEMENTENBUREAU VAN LUT WEYERS EVEN DOOR HET OOG VAN DE NAALD. MAAR NET DAARDOOR GROEIDE ZE ALS ONDERNEMER. “JE MOET JEZELF DE KANS GEVEN OM DOOR HET DAL TE GAAN, PAS DAN KUN JE WEER OMHOOG KLIMMEN.”

DE ANGST OM TE FALEN HOUDT VEEL VLAMINGEN TEGEN OM TE ONDERNEMEN. IS DIE ANGST HERKENBAAR VOOR U?

“Ik kreeg de kans om me geleidelijk aan in te werken, omdat mijn echtgenoot een bedrijf had opgestart. Op een bepaald moment kreeg ik de kans om meer naar buiten te treden en dat gaat zeker gepaard met onzekerheid. Ik heb toen ervaren dat dat zeer veel energie eist.”

“Angst is altijd een uiting van iets. Wij zijn het resultaat van onze cultuur, onze opvoeding, ons onderwijs. Wij zijn opgegroeid binnen een systeem waar fouten maken gestraft werd. Ons systeem zegt ook of iets fout is of juist. Je krijgt niet de kans om daar ergens tussenin te landen. We zijn kinderen van onze tijd en daarmee moet je leren omgaan om stappen te durven zetten.”

“Ik ben iemand die vaak heel sterk reflecteert, zowel bij vrienden als bij bevriende ondernemers. Ik heb mij dus ook laten coachen. Dat heeft mij heel veel kracht gegeven. Je laten helpen, daar is echt niets mis mee, integendeel. Soms stelt iemand je net die ene vraag, waardoor alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Heel dikwijls zit de oplossing in jezelf, alleen zie je ze soms niet. Je professioneel laten begeleiden is heel leerrijk.”

WANNEER WERD U ZELF AL GECONFRONTEERD MET FAALMOMENTEN?

“Ik herinner mij kleine en grotere faalmomenten. Ik heb ooit een heel toekomstconcept voorgesteld aan een klant. Ik had mij heel goed voorbereid en heel wat films bekeken, zoals Star Wars. Die man heeft mij een uur laten praten over mijn concept en achteraf stelde hij mij één vraag: ‘Zou jij willen dat de toekomst er zo uitziet?’ Ik moest antwoorden: ‘Nee’. En toen zei hij: ‘Ja, waarom maak je die dan zo koel?’ Hij heeft me wel gecomplimenteerd: ‘Je concept zit goed in elkaar, maar maak er een warme toekomst van’. De les: je moet er zelf ook achter staan. Want anders lukt het niet en kun je het niet overbrengen zoals je wilt.”

“Ik herinner me dat ik in juli 2008 had beslist om naar KAAI 16 te verhuizen. We hebben toen heel wat geïnvesteerd en in september 2008 breekt de crisis uit. Ik hoef u niet te vertellen dat die een enorme impact had op de evenementensector. We zijn toen door het oog van de naald gekropen. Dan moet je je herpositioneren, ook naar je mensen. Ik ben hen daar nog altijd dankbaar voor.”

“Je moet jezelf ook de kans geven om door het dal te gaan, want pas dan kun je weer omhoog klimmen. Je moet jezelf altijd in vraag stellen, anders kun je ook niet groeien. Je moet durven te reflecteren. Als je als ondernemer niet in de spiegel durft te kijken, naar wat fout is gegaan, dan kan je niet slagen. Nooit opgeven en daarna kleine stapjes vooruitzetten.”

“Mijn lade ligt vol met initiatieven die nooit gelanceerd zijn. Kijk naar Einstein, die heeft zoveel initiatieven genomen en slechts een paar zijn gelukt. Je moet dikwijls schieten om één keer raak te treffen.”

WAT LEERT U UIT DIE FAALMOMENTEN?

“Sowieso heb je heel veel veerkracht nodig. Je moet blijven stilstaan bij de dingen die fout gelopen zijn. Zo niet laat je een schitterende kans liggen. Heel vaak kom je bij jezelf terecht: de timing zat verkeerd, de wereld was er niet klaar voor, je bent iets vergeten… Natuurlijk twijfel je bij een onzekere situatie. Maar twijfelen is voor mij groeien, nadenken over de dingen. Ik heb vaak de indruk dat mensen geneigd zijn om bij een faalervaring dat potje dicht te houden en erbovenop te gaan zitten, om de geur niet te moeten ruiken. Maar het is zo’n openbaring voor jezelf als je dat potje opent.”

WORDT ER HIER VERKEERD GEREAGEERD OP FAALMOMENTEN?

“Er is nog een hele weg af te leggen in Vlaanderen. Enerzijds moeten de ondernemers lef tonen, durven te falen en van daaruit leren exploreren. Anderzijds heb je natuurlijk de publieke opinie, die moet leren om meer supporter te zijn dan criticaster. Ik ben drie keer in Silicon Valley geweest. Het is onvoorstelbaar hoe anders ze daar denken. Zij staan veel meer open voor fouten. Ondernemers die fouten gemaakt hebben, zijn aantrekkelijker omdat die zoveel meer geleerd hebben. Ze gaan ervan uit dat je leert uit fouten, iets wat hier niet het geval is.”

“Ik ben Startups.be heel dankbaar dat zij het initiatief nemen om falen bespreekbaar te maken in onze maatschappij. Wij zijn veel te beschermend opgevoed, wij moeten vanonder de lakens komen en de ondernemers moeten de energie vinden om zelf aan de slag te gaan en bereid zijn om bepaalde tegenslagen te incasseren. Je hebt een fixed mindset en een groei mindset. Het is heel gemakkelijk om fixed te denken en kritiek te negeren. De groei mindset doet iets met kritiek, ziet uitdagingen in plaats van problemen. Daardoor kun je groeien als ondernemer, maar ook als mens. Falen, fouten maken, stommiteiten begaan, dat betekent: je bent er nog niet. Voor mij is falen een kans die je moet benutten om je doel te bereiken.”

“Ik ben geen opgever, ik blijf geloven in mezelf. Dat wil ik starters meegeven: blijf geloven in jezelf. Wees niet koppig, dat is iets anders, maar geloof in je visie. Wees ook voldoende kritisch voor jezelf, denk goed na en wees niet te impulsief.”