Ontmoet rolmodel: Jonas Coenen

FOUNDING PARTNER

MAECENAS GROUP

ECHT FALEN DOE JE PAS WANNEER JE OPGEEFT OM TE LEREN UIT JE FOUTEN.

Tip 1:
Verbeelding is belangrijker dan kennis. Gewoon doen, als je in iets gelooft!

Tip 2:
Het idee van pijn doet soms meer pijn dan de realiteit. Als je te veel denkt dat je gaat falen, gaat het ook zo gebeuren.

Tip 3:
Vind gelijkgestemden rond je waar je energie uit kunt halen. Ga met veel mensen praten en vorm je eigen mening met alle advies dat gratis te rapen ligt.

Jonas Coenen heeft meerdere vennootschappen opgericht en is vandaag één van de zes complementaire ondernemers in de Maecenas groep. Deze groep bouwt digitaal schaalbare bedrijven en laat ze evolueren van concept naar “minimum viable status”.

Ondanks de mooie perceptie van de buitenwereld heeft Jonas niet de indruk van zichzelf dat hij succesvol is geweest tot op heden. Als ondernemer moet je jezelf voortdurend aanpassen. Een goed evenwicht tussen werk, gezondheid en privé blijft voor hem een uitdaging. Familiale verantwoordelijkheid was zo bijvoorbeeld een wake up call om anders te gaan ondernemen, door zich met meer mensen te omringen. Het vertrouwen in andere mensen is voor hem cruciaal. Het is uitermate belangrijk dat iedereen zijn eigen focus vanuit zijn eigen talent kan opzetten. Als in een hand elke vinger overeenkomt met een talent, dan kan je een fikse vuist maken!

Jonas en zijn business partners hebben een bijzonder moeilijk moment gekend wanneer ze geïnvesteerd hebben in een bedrijfspand, dat ten gevolge van verzekerings oplichterij is opgegaan in de vlammen. Ze hebben er een financiële kater aan overgehouden, maar gelukkig was er een voldoende balans tussen bricks en brains.

Jonas vergelijkt ondernemen graag met skiën. Wie zich met vertrouwen in het dal gooit zal minder snel vallen. Ervaring is een onbetaalbare factor. Zolang je iets zelf niet ervaart, blijft extern advies abstract. Wie uitermate intelligent is en weinig fouten maakt zal harder vallen dan wie regelmatig kleine fouten maakt.

De gemiddelde Vlaming is behoudsgezind, risico avers en mist zelfvertrouwen. Er wordt in ons land te snel een label geplakt van gefaald entrepreneur, een keurmerk met negatieve connotatie. We scoren daarentegen sterk in kwaliteit & succesratio van de ondernemers. Een klein handvol ondernemers zijn globaal gegaan zoals Dries Buytaert of Davy Kestens.

Technologie is een vergrootglas op wat er sociaal maatschappelijk staat gebeuren in de toekomst. Mensen moeten vatbaar worden voor verandering. Change is painful. Omarm die pijn.

Ondernemer zijn is hot, maar Jonas durft niet iedereen adviseren om ondernemertje te gaan spelen. Ondernemen is geen prestige label en Jonas heeft evenveel respect voor intrapreneurship. Ze zetten zich hart en ziel in voor hun bedrijf alsof het hunne is, maar met andermans geld. De echte ondernemer zet nog die extra stap om te ondernemen met eigen geld. Ondernemen is doorgaans 90% trouble, 9% voldoening en 1% succes. Hij raad dus aan om de roze bril over ondernemen af te zetten maar er resoluut voor te gaan als je een droom hebt, ook al krijg je tegenkantingen.

Luister naar de podcast voor nog meer interessante beschouwingen van Jonas.