Ontmoet rolmodel: Jochem Daelman

CO- FOUNDER

ONKRUID

HET BESTAAT NIET OM VAN SUCCES TOT SUCCES TE GAAN. HET IS PAS DOOR DE FOUTEN DAT JE KAN GROEIEN, ANDERS IS HET MAAR EEN SAAIE CONSTANTE

Tip 1:
Als je met een idee zit, niet aarzelen om dat een forum te geven

Tip 2:
Leg de lat gigantisch hoogvoor jezelfen evalueer tijdig en eerlijkwaar je staat

Tip 3:
Til niet zwaarder dan nodig aan je fouten, maar omarm ze om er iets positief uit te halen

Wat gestart is als een initiatief met 5 vrienden, de organisatie van een kunsten- en muziekfestival in een abdij, heeft snel enkele duizenden jongeren op de been gebracht. Het concept was zeer goed, gemeten aan zijn succes, maar er was niet gedacht aan de gevolgen van het evenement voor de buurt. Een initiatief dat met enkel positieve bedoelingen tot stand kwam, is uit onwetendheid uit de hand gelopen. De stadsinstanties waren onvoldoende bij het gebeuren betrokken. Ondanks pogingen om dit achteraf recht te trekken hebben de organisatoren nooit een draagvlak kunnen creëren bij de ordediensten.    

 Deze cruciale fout werd voor de 5 vrienden de kiem voor iets nieuws. Ze hadden inderdaad veel tijd geïnvesteerd om een positieve perceptie en boodschap te bouwen. Dit heeft hen gesterkt om samen ONKRUID uit de grond te stampen. Hun doel is om een identiteit geven aan voor plek, door een momentum te creëren dat mensen samenbrengt. Zo organiseren ze festivals, eigen projecten of evenementen voor klanten. Nu worden ze door de stadsdiensten door de grote poort binnengelaten. 

Door hun vorige fouten heeft het vijftal een veel bredere blik ontwikkeld op het leiden van een organisatie en het beheren van projecten. De recepten van het team: uiteenlopende profielen en een open feedback cultuur.  

 Hun laatste project, het AND& festival, was een gigantische uitdaging, met een honderdtal partners. Hoe meer ambitie je hebt, hoe meewariger vaak naar jou wordt gekeken, stelt Jochem vast.  

 Jochem beseft dat nieuwe fouten of tegenslagen onvermijdelijk zijn. Het is belangrijk om een fout helder te durven bekijken en ervoor te zorgen ze geen tweede keer te maken. Hij raadt aan om de lat hoog te leggen voor zichzelf en regelmatig te evalueren wat lukt en niet lukt. Lukt het echt niet, dan is het zo, en dan neem je dat mee naar een ander project of nieuwe job.  

 En tenslotte nog dit: door intens jongeren te betrekken bij de activiteiten wordt bij hen de goesting gecreëerd om zelf iets te ondernemen.