Ontmoet rolmodel: Isabelle Vermeire

Eigenaar

Auotschadeherstelbedrijf Vecarro

“GELUKKIG IS HET GLAS BIJ MIJ ALTIJD HALFVOL.“

Tip 1:
De basis van alles: heb kennis van zaken

Tip 2:
Stel heel concrete doelen en volg ze nauwgezet op

Tip 3:
Omring je met collega-ondernemers met wie je ervaringen en moeilijke momenten kunt delen.

ISABELLE VERMEIRE NAM HET BEDRIJF VAN HAAR OUDERS OVER, EEN ZWARE INVESTERING. GELUKKIG IS BIJ HAAR HET GLAS ALTIJD HALFVOL. EN ALS ZE TWIJFELT, OMRINGT ZE ZICH MET GELIJKGESTEMDE ONDERNEMERS.

DE ANGST OM TE FALEN HOUDT VEEL VLAMINGEN TEGEN OM TE ONDERNEMEN. IS DIE ANGST HERKENBAAR VOOR U?

“Vier jaar geleden wou ik het familiebedrijf van mijn ouders overnemen en ging ik naar de bank met een goed plan om de overnameprijs te kunnen betalen, een grote investering voor mij. Gelukkig geloofde de bank in mijn project. Daartegenover stond wel zeven jaar afbetalen. Het was een zeer moeilijke beslissing, die ik nam met heel veel enthousiasme. Het gaf mij rust om een goed plan op papier te hebben. Je moet altijd concrete doelen stellen: dat zijn de cijfers en daar willen we volgend jaar staan. Probeer je hoofddoel voor ogen te houden. Probeer dat zo concreet mogelijk op te schrijven en maak daar dan kleine doelen van. Je moet je eigen doelen vervolgens strikt opvolgen: waar sta ik? Waar heb ik hulp nodig? Waar kan ik bijsturen?”

“Het is zeker een mannenwereld, de autosector. Maar mijn rechterhand is ook een vrouw, dus dat is zeer leuk. Ze heeft al twintig jaar ervaring in het bedrijf, we zijn er samen aan begonnen. Als je kennis van zaken hebt, dan kun je dat ook laten zien aan je klanten en aan je leveranciers, en dan is het evident dat ze met jou in zee willen gaan. Ik denk dat dat de basis van alles is: kennis van zaken hebben.”

“Ik ben naast bedrijfsleider ook mama van een zoon van twaalf. Je moet dus goed plannen. Ik plan ook tijd met mijn gezin en ik wijk daar niet van af. Ik neem nu woensdagnamiddag vrij om met mijn zoon een aantal dingen te doen en ik probeer die tijd echt te bewaken.”

“Tijdens mijn eerste jaar vond er een fusie plaats tussen twee leasingmaatschappijen. Ik werkte al voor de een, maar nog niet voor de ander. Dan moet je echt bewijzen dat je het werk aankunt. Het vergde ook diplomatie en heel goed rekenwerk om dat contract binnen te rijven. Toen had ik even schrik. Op sommige nieuwe info moet je snel reageren, want anders mis je de boot als ondernemer.”

TWIJFELT U SOMS AAN UZELF?

“Ik denk dat we geen goede ondernemer zouden zijn als we niet twijfelen. Het is belangrijk om stil te staan bij een aantal dingen, te praten met andere ondernemers, want die hebben misschien ook hetzelfde meegemaakt, en soms moet je je eigen goesting doorduwen. Ik begin elke dag met heel veel zin aan het werk. Voor mij is het glas altijd halfvol. Als het moeilijk wordt, dan sta ik daar ook bij stil en dan zal ik ook vloeken, maar ik probeer dan gewoon het positieve van de zaak of een andere opportuniteit te zien.”

HEBT U EEN KLANKBORD WANNEER HET MINDER GOED GAAT?

“Over succes praten is gemakkelijk en je moet je successen vieren. Maar de mindere momenten en het falen, die moet je ook delen in een veilige omgeving, ondernemers onder elkaar. Ik kan dat bij VOKA. Daar zit ik in een netwerk met allemaal collega-ondernemers, ook uit andere sectoren. Dan gebeurt het heel dikwijls dat wij tegen elkaar zeggen: ‘Heb jij dat probleem ook?’ En dan is er altijd wel een ervaring die je kunt meenemen om je eigen situatie te bekijken en om er misschien samen uit te raken. Of ze geven interessant advies rond financiën of personeelszaken. Dus: omring je goed.

Een familiebedrijf overnemen is heel speciaal. Ik ben er echt voor gegaan, omdat mijn ouders het bedrijf al die jaren hebben opgebouwd. Vraag ook advies bij een andere familiale onderneming. Ik ben in ieder geval altijd bereid om daarover te praten en heb zelf ook veel bruikbare tips gekregen van een andere familiale ondernemer.”

FAALMOMENTEN HOREN BIJ ONDERNEMEN: HOE GAAT U DAARMEE OM?

“Ondernemen is een rollercoaster. Het ene moment zit je bij een klant en sluit je een geweldige deal af, een uur later kom je thuis en is er iets helemaal misgelopen. Dan moet je kalm blijven en de situatie aanpakken. Diepe dalen en hoge pieken wisselen elkaar constant af. Mijn advies: rustig blijven, ademhalen en doorwerken.

Bij een falen blijft alles dikwijls binnenskamers, maar je mag niet bij de pakken blijven zitten. Ook opstarten of overnemen is moeilijk, maar als het een berekend risico is, ga ervoor en hou vol.

De nieuwe vestiging die ik ga bouwen, is een heel groot avontuur. Maar de sector is enorm in beweging en die investering is broodnodig. Ik weet dat de ploeg dit geweldig zal vinden. Die dromen met mij mee.”