Ontmoet rolmodel: Isabelle Dumortier

Oprichtster

Tutu Shop

“EEN GOEDE ONDERNEMER ZOEKT EEN OPLOSSING VOOR ÉLK PROBLEEM.”

Tip 1:
Na regen komt altijd zonneschijn, probeer positief te blijven

Tip 2:
Bekijk altijd alle opties, niet alleen de voor de hand liggende

Tip 3:
Versterk je competenties waar je niet zo sterk bent. Sta open om elke dag te leren.

TOEN ISABELLE DUMORTIER OP HAAR 18DE EEN WEBSHOP IN PILOTENMATERIAAL UIT DE GROND STAMPTE, HAD ZE MAAR WEINIG KAAS GEGETEN VAN BEDRIJFSADMINISTRATIE. DAT BRAK HAAR ZUUR OP. “NA DE KLASSIEKE ‘KLAP NA DRIE JAAR’ WIST IK HET EVEN NIET MEER. MAAR EEN GOEDE ONDERNEMER ZOEKT EEN OPLOSSING VOOR ÉLK PROBLEEM, OOK WANNEER HET MOEILIJK WORDT.

WAT GEBEURDE ER JUIST NA DRIE JAAR? 

“Ik ben beginnen ondernemen met heel weinig kennis, de cursus bedrijfsadministratie die je moet volgen van de overheid voldoet niet. En na drie jaar moet je plots herberekende sociale zekerheid en en verschillende andere bedragen beginnen te betalen waarvoor je eerst vrijgesteld wordt, plots gaat het om heel grote sommen!”

“In elk geval had ik me onvoldoende ingelezen in wat er allemaal komt kijken bij ondernemen. Mijn houding was meer van ‘gaan we doen, en we zien wel waar we landen’. Ik dacht zelfs dat – als ik mijn brieven niet opendeed -, ze wel weg zouden gaan. Maar als je de post laat liggen, komen er deurwaarders in de plaats.”

“Ik kan je verzekeren dat die deurwaarders erg ontnuchterend en beangstigend werken. Aanvankelijk wist ik niet meer van welk hout nog pijlen te maken. Ik zakte in elkaar en vroeg me af waarom ik ooit was begonnen als ondernemer.”

HOE HEB JE HET TIJ KUNNEN KEREN?

“Goede ondernemers zoeken een oplossing voor een probleem, ook wanneer het moeilijk wordt. Wanneer ze onder druk staan, worden mensen erg inventief. Ik kon me failliet laten verklaren, maar koos voor een andere weg. Ik ben toen consultancy  gaan doen, en heb keihard gewerkt.”

“Tijdens die consultancy-opdrachten heb ik enorm veel opgestoken, en heb ik me competenties eigen gemaakt waarvoor ik anders heel veel geld zou betaald hebben, van bazen, van experts, noem maar op. Maar de kriebel om te ondernemen is altijd gebleven.”

HET JE GEEN SCHIK GEHAD OM OPNIEUW TE BEGINNEN, MET EEN ANDER PROJECT? 

“Ondernemen is niet gemakkelijk, je neemt altijd een risico. Maar ik zie me niets anders doen. Ik werk ook erg hard en graag, en daarbij neem ik risico’s. Een nieuw project is een beetje als een babyoctopus met verschillende tentakels, die constant iets nodig hebben. Je bent er altijd mee bezig, je kan het niet van je afzetten.”

“Ik kan iedereen aanraden om te beginnen ondernemen. Maar je gaat een paar jaar van je leven moeten opofferen om te werken zoals niemand anders wil werken. Om daarna – hopelijk – te kunnen leven zoals weinig mensen kunnen leven.”