Ontmoet rolmodel: Francesca Vanthielen

HOSTING AND MODERATING EVENTS AND DEBATES.

IF YOU ENCOUNTER FAILURE, IT DOESN’T MEAN BEING DEFEATED

Tip 1:
Toets je ideeën met een mentor

Tip 2:
Negeer je intuïtie niet

Tip 3:
Durf je comfortzone verlaten, maar zorg er steeds voor dat je de nieuwe business voldoende begrijpt

Het leven van Francesca Vanthielen speelt zich grotendeels af in de media. Live shows op TV presenteren, acteren in series, presentaties voor bedrijven, maatschappelijk engagement – onder meer als vrijwilliger voor de Klimaatzaak -, ze heeft het allemaal gedaan.

Francesca legt uit welke druk een permanente blootstelling aan de media en het opkomen voor je opinie op je legt, en hoe ze hiermee omgaat.

Sommige uitzendingen lopen op wieltjes en je hebt de indruk dat je alles onder de knie hebt. Maar andere projecten lopen stroef, bijvoorbeeld omdat je je midden een conflict tussen producent en zender bevindt. Niets loopt dan nog zoals je het voor ogen had. Maar de toeschouwers moeten niet weten wat achter de schermen gebeurt; “The show must go on”. Je moet je eigen gevoelens en meningen op dat ogenblik opzij kunnen schuiven. Het verwerken van wat in je eigen ogen is misgegaan kan achteraf gebeuren.

Francesca realiseert zich ook dat je nooit voor iedereen goed kan doen. Ze mag in al die jaren dan nog een olifantenvel ontwikkeld hebben. Harde reacties op haar publieke optredens of maatschappelijke engagementen blijven haar raken. Onlangs werd ze bijvoorbeeld helemaal door het slijk gesleurd na het weigeren van een opdracht rond de bescherming van windhonden wegens een te drukke agenda.

Francesca Vanthielen heeft ook een ondernemersavontuur op haar actief. Ze heeft als lid  van een gemotiveerd en complementair team een veilinghuis mee opgericht. Na 1,5 jaar hebben ze de zaak noodgedwongen met verlies moeten overgedragen. Het heeft erg pijn gedaan. Maar Francesca heeft voor zichzelf geanalyseerd waar het verkeerd is gegaan. Ze had ondanks haar ruime communicatie ervaring de juiste mensen niet kunnen bereiken, door gebrek aan kennis van de kunstensector.

Het is voor Francesca normaal dat ondernemers niet pronken met hun fouten. Succes is iets wat je gelukkig maakt. Falen blijft een zwaar maatschappelijk stigma. De leden van het veilinghuis team waren zelf hun financiële inzet kwijt, maar hebben alles in het werk gezet opdat geen andere partijen de dupe zouden worden van hun mislukt project. Het is belangrijk om het onderscheid te maken tussen een faling als gevolg van nalatigheid of financieel wanbeleid tegenover ondernemersprojecten die ondanks een goede visie niet zijn geslaagd.

Zelf zal Francesca na haar ondernemersavontuur voorzichtiger zijn bij het uitstippelen van toekomstige plannen.

Bekijk en beluister het volledige verhaal van Francesca Vanthielen op de video of de podcast.