Ontmoet rolmodel: Els Meyvaert

Marketing en communicatie manager

Settlemint

“LAAT JE NIET TEGENHOUDEN DOOR MENSEN DIE WEL EEN MENING HEBBEN, MAAR NIET WETEN WAT ONDERNEMEN INHOUDT”

Tip 1:
Stel jezelf voldoende in vraag, zeker als je er alleen voor staat

Tip 2:
Omring je met mensen die weten wat ondernemen is

Tip 3:
Laat je niet tegenhouden door mensen die niet weten wat ondernemen inhoudt.

ELS MEYVAERT WOU EEN EIGEN COMMUNICATIEBUREAU OPSTARTEN, MAAR NA ZEVEN MAANDEN WAS HET AVONTUUR AL AFGELOPEN. “ALS JE OP DAT MOMENT NOG EENS NEGATIEVE REACTIES KRIJGT VAN MENSEN UIT JE OMGEVING, DAN PIKT DAT WEL.” 

WAAR IS HET FOUT GELOPEN?    

“Ik werkte al tien jaar in de communicatiesector, en wilde een eigen bureau opstarten. Het leek me toen een goed idee om een bestaand bureau over te nemen, en ik had een interessant bedrijfje gevonden waar de zaakvoerder op pensioen wilde gaan. Uiteindelijk heb ik dat project toch moeten cancelen.”

“Het was de bedoeling dat ik na zes maanden een management buy out zou doen, maar ik had mijn huiswerk gemaakt, en er bleek van alles niet te kloppen. De contracten die dat bedrijfje had afgesloten waren niet sluitend, de overheadkosten waren gigantisch, kortom: het avontuur was al afgelopen voor het goed en wel begonnen was.”

HOE REGAGEERDE JE OMGEVING?

“Als je tegen de muur loopt dan krijg je een stempel opgeplakt, zelfs van familie en (een deel van je) vrienden. Die negatieve reacties van mensen die je vertrouwt doen pijn, daar moeten we niet flauw over doen. Op dat moment dacht ik: ‘ik ga in bed liggen met een zak chips, en kijk zeven seizoenen van MadMen.’”

“Daar ben ik dus even zoet mee geweest, en ik heb mezelf toen 100 dagen gegeven om mijn wonden te likken en terug opnieuw te beginnen. Drie weken later was het al zover (lacht).”

HEB JE NA DAT MISLUKTE PROJECT GETWIJFELD AAN JEZELF? 

“Als ondernemer twijfel je elke dag aan jezelf, dat houdt je scherp. Zelfs wanneer je al ervaring hebt opgedaan blijf je twijfelen. Wat helpt, is een businesspartner die je uitdaagt en je op je plaats zet wanneer dat nodig blijkt. Als je volledig op jezelf bent aangewezen, dan is het zaak jezelf voortdurend in vraag te stellen.”

“Laat je ook niet tegenhouden door mensen die wel een mening hebben, maar die niet weten wat ondernemen is. Het is belangrijk om je zoveel mogelijk te omringen met mensen die weten waar de klepel hangt, met mensen die al eens een tegenslag te verwerken kregen. Dan merk je dat mislukken niet zo erg is, en dat alles niet van de eerste goed loopt. Je leert ondernemen met vallen en opstaan, en zolang je blijft opstaan ben je goed bezig!”