Ontmoet rolmodel: Bo Knooren

Onderzoeker

VITO

EVERYTHING SEEMS IMPOSSIBLE UNTIL IT’S DONE

Tip 1:
GA JE INTERNATIONAAL, LEER DE CULTUUR DAN KENNEN

Tip 2:
DENK GROOT, MAAR BEGIN KLEIN

Tip 3:
LOCALS KUNNEN BETER DE VALKUILEN OMZEILEN

DE LIJN IN BENIN, DAT ZOU DE BAOBAB EXPRESS WORDEN. EEN BUSDIENST DIE REGELMATIG EN BETAALBAAR VERKEER VERZEKERDE IN HET WEST-AFRIKAANSE LAND, EN TEGELIJK WERGELEGENHEID CREËERDE VOOR DE LOKALE BEVOLKING. IN 2013 WERD BO KNOOREN AANGESTELD ALS DIRECTEUR VAN HET PROJECT, MAAR HET LIEP NIET HELEMAAL ZOALS VOORZIEN. 

WAT WAS HET PROBLEEM?   

“Toen we startten met de Baobab Express kenden we de noden van de lokale mensen niet. Eigenlijk was er geen vraag naar de service die we zouden gaan bieden, we zaten dus met een slecht product. Een ander, praktisch probleem was dat de lokale diesel van te slechte kwaliteit was voor onze busjes. Na twee weken waren ze allemaal kapot.”

“Nog een issue was dat er op onze bussen ‘Baobab Express’ stond geschreven, en Baobab associëren ze in Afrika met vruchten waar je vruchtensap van kan maken. Tel daarbij dat de busjes geel waren, met fleurige opschriften. Iedereen dacht dat we fruitsap verkochten (lacht).”

NA ZES MAANDEN HEB JE DE HANDDOEK IN DE RING GEGOOID?

“Het was niet gemakkelijk om te stoppen, ik was dag in dag uit met dat project bezig. Als je dan ineens terugkeert naar België, val je in een zwart gat, ik had een burn-out. Ik heb dan een paar maanden in de zetel gezeten, en de tijd genomen om te leren uit mijn ervaring.”

“Intussen is het weer beginnen kriebelen, en heb ik terug zin om te gaan ondernemen in Afrika. Ik heb geen schrik om dat te doen, het is een passie.”

WAT ZIJN DE VOORNAAMSTE DINGEN DIE JE GELEERD HEBT? 

“De voornaamste tip die ik wil meegeven aan mensen die iets willen doen in Afrika, is dat ze de lokale cultuur goed moeten leren kennen. Je moet goed beseffen dat je in een land bent waar je de gewoontes niet kent, en waar je niet weet wat de mensen vinden van je product.”

“De oprichting van de BaoBab Express was erg symbolisch: op dezelfde dag als de begrafenis van Nelson Mandela. Ik denk vaak aan één van de dingen die hij ooit gezegd heeft: ‘Everything seems impossible until it’s done’. Dat is mijn motto, zo sta ik in het leven. Als anderen vragen: ‘gaat dat wel lukken?’, dan denk ik altijd: ‘ik kan maar proberen’.”