ONS PROJECT

Je kan niet ondernemen zonder af en toe eens flink tegen de muur te lopen. Dat is de boodschap die Startups.be en het Agentschap Innoveren en Ondernemen willen doen doordringen bij de Vlaming. Het goede nieuws is dat een mislukking je sterker maakt, want mensen leren uit hun fouten. Maak kennis met Failing Forward!    

Startups.be, de one stop shop voor Belgisch tech ondernemerschap, organiseert al jaren een grote ‘Failing Forward’-conferentie. De Vlaamse overheid zet nu mee haar schouders onder dit thema en geeft de vzw het mandaat om een veel bredere campagne op te zetten rond ‘falen en terug opstaan’.

De komende vier jaar gaat het Startups.be-team actief sensibiliseren over het onderwerp, en benadrukken dat fouten maken een essentieel onderdeel is van het leerproces dat ondernemers doormaken.

“We willen het taboe rond mislukken de wereld uit helpen”, legt ceo Karen Boers van Startups.be uit, “zodat ondernemende Vlamingen die de mist in gaan niet langer scheef bekeken worden.”

“De schrik om te falen houdt heel wat mensen tegen om te ondernemen”, vult administrateur-generaal Bernard De Potter van het Agentschap Innoveren en Ondernemen aan.

“We moeten die drempels wegnemen, en de mensen erop wijzen dat ze niet bij de pakken mogen blijven zitten. Dat falen is er wel, maar je kan het overwinnen, en nadien beter doen.”

De beste manier om die boodschap naar het grote publiek te brengen, is via getuigenissen van mensen die het al eens meegemaakt hebben. Onze campagne is dan ook voor een groot stuk opgebouwd rond dergelijke ‘ontboezemingen’, die vaak erg persoonlijk zijn, en die je stuk voor stuk kan terugvinden op deze site.

Het verheugt ons alvast dat mensen als Jan Verheyen, Inge Geerdens, Filip Tack, Thomas Joos, Hilde Peerlings, Bruno Lowagie, Pieterjan Bouten en Marieke Vervoort zich bereid toonden om hun faalverhalen eerlijk en ongecensureerd uit de doeken te doen.

Bedoeling is om dit webplatform regelmatig aan te vullen met nieuwe getuigenissen van bekende en minder bekende landgenoten. Vanaf volgend jaar gooien we de website dan helemaal open en kan iedereen die dat wenst zijn eigen ‘faalverhaal’ uploaden.

Onderschrijft u onze missie en vindt u ook dat ondernemende Vlamingen die een kemel schieten een tweede kans verdienen?  Onderteken dan zeker ons manifest op deze site.

Iedereen die mee het taboe op falend ondernemerschap wil doorbreken, kan zijn stem laten horen en steekt zo onze ondernemers die dag in dag uit risico’s nemen mee een hart onder de riem.

EEN INITIATIEF VAN

PHILIPPE
MUYTERS

Vlaams minister van Werk,
Economie, Innovatie
en Sport

Ben jij ooit al met je hoofd tegen de muur gebotst? Proficiat! De kans is groot dat je volgende project een schot in de roos is.

Falen mag – en moet zelfs – om ervan te leren en beter te worden in wat je doet. Of om net innovatief uit de hoek te komen. Vraag dat maar aan J.K. Rowling, Walt Disney en Steve Jobs. Vaak komt succes pas na ettelijke pogingen en evenveel mislukkingen. Het komt erop aan om door te zetten.

Ondernemers kunnen dat: het zijn mensen die niet bij de pakken blijven neerzitten. Ze durven hun dromen omzetten in daden. Als het tegengaat, zetten ze door. Vallen en weer opstaan betekent extra ervaring. Maar echt mislukken blijft nog te vaak een taboe en daar moeten we van af.
Ondernemers die falen, hebben recht op een herstart, een nieuwe kans.

We moeten af van het stigma rond falen en er zo voor zorgen dat meer starters hun ideeën durven om te zetten in daden. Want we hebben die starters broodnodig: ze creëren nieuwe jobs en welvaart.

Angst voor mislukking mag geen reden zijn om de stap niet te zetten. Samen met Failing Forward wil ik duidelijk maken dat doorzetten de moeite loont.

Succes boek je met falen en opstaan.

BERNARD
DE POTTER

Administrateur-generaal
van het Agentschap voor
Innoveren en Ondernemen

“De missie van het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen is meer en sterker ondernemen én innoveren. We zijn soms nog te bescheiden. We hebben steengoede bedrijven die de ambitie moeten koesteren om internationaal toonaangevend te zijn.”

“Wij willen de positieve beeldvorming rond ondernemen versterken, samen met onze partners. Daarnaast willen we bedrijven optimaal begeleiden in hun levenscyclus. Wij hebben een aantal financiële en andere steunmaatregelen om het ondernemerschap in Vlaanderen aan te moedigen. Denk maar aan de kmo-portefeuille of de kmo-groeisubsidie. Wij moeten ervoor zorgen dat jullie de weg ernaartoe vinden.”

Samen voor sterk, ambitieus ondernemen.

Meer starters, meer blijvers en meer groeiers: daar gaan we voor!  “Samen met een twintigtal partners willen we als één sterk netwerk naar buiten treden voor jullie, ondernemers. Failing Forward is slechts één van de vele initiatieven waar u gebruik van kan maken. Neem zeker een kijkje op www.sterkondernemen.be.”#sterkondernemen

Startups.be helpt Belgische startups met hun groei- en financieringsplannen, en met het ontdekken van interessante internationale markten. 

De netwerkorganisatie treedt op als de stem van de Belgische startup community, verzamelt relevante data over het lokale tech ecosysteem, en brengt de verschillende actoren met elkaar in contact via matchmaking events en een gloednieuw ‘expert agency’.

Startups.be is ook één van de drijvende krachten achter het European Startup Network (ESN), een samenwerkingsverband tussen 16 Europese startup-verenigingen dat focust op internationalisering en wetenschappelijk onderzoek over het Europese startup netwerk.

ENKELE NUTTIGE TIPS
OM ALS ONDERNEMER NIET TE FALEN

// Klik hier voor meer tijd en advies!!

SPONSORS

STEFAN
OLIVIER

Vennoot en strategic growth
markets leader bij EY

Ons partnership met Failing Forward stelt ons in staat om ons te verbinden met ambitieuze starters en groeibedrijven in een informele setting. Ook wij willen het taboe rond falend ondernemerschap doorbreken en ondernemers zo goed mogelijk bij te staan.

Met het project EYnovation begeleiden wij hen op de voet, van proof of concept tot marktleiderschap. We organiseren ook events, bootcamps en hackathons, toegespitst op de specifieke noden van de start-ups. We bieden start-ups en groeiers een brede waaier aan in-house expertise en stellen ons internationaal netwerk voor hen open. Ondernemen doe je immers nooit alleen.

Het is cruciaal dat we (startende) ondernemers toegang geven tot met praktisch advies rond strategische, juridische en financiële zaken. Op die manier nemen ze een vliegende start.

LUC
WYNANT

Oprichter en partner
Van Olmen & Wynant

Als advocaten worden wij vaak pas bij de zaak betrokken als de alarmbellen al rinkelen. Meestal hebben de ondernemers dan al een hele weg afgelegd. Dat kan een bijzonder confronterende en eenzame ervaring zijn. Die ervaring tijdig kunnen delen met andere ondernemers en externe experten kan in veel gevallen een fris perspectief geven en de zaken weer vlot trekken.

Van Olmen & Wynant steunt dan ook graag het Failing Forward project, om ondernemers en experten aan te moedigen hun verhaal te delen en pro-actief contacten te leggen. Wij hechten immers veel waarde aan empathie, vertrouwen en lange-termijn relaties. Met ons team van ervaren, meertalige professionals staan wij klaar voor onze cliënten in de niche van employment & corporate law, met focus op private equity en venture capital.

HET TEAM ACHTER HET PROJECT

WAAROM UW STEUN ESSENTIEEL IS

Wilt u ook, samen met duizenden andere Vlamingen, mee het taboe op falend ondernemerschap doorbreken? Vindt u ook dat we veel meer respect moeten tonen voor ondernemers die dag in dag uit risico’s nemen en daardoor soms falen? Bent u ervan overtuigd dat we ondernemers de kans moeten geven om uit het dal te kruipen en opnieuw recht te veren?

Onderteken dan nu ons manifest!