Klein dromen is voor kabouters.

Lothar De Keyne & Davy Jonckers

Voor alles is een oplossing, hoe ver weg die ook lijkt.

Ondernemen gaat gepaard met vallen en opstaan, dat is nu eenmaal de aard van het beestje. Zelfs bij Elon Musk en Steve Jobs lukte niet alles. Gelukkig kan je ook uit minder geslaagde avonturen heel wat zaken opsteken en meenemen voor de toekomst. Twee ondernemers kijken terug op hun (verschillend) parcours en delen hun beste tips en inzichten.

Lothar De Keyne

Hij komt niet uit een nest van ondernemers, zegt Lothar De Keyne. Maar de drang om te ondernemen, een “eigen universum op te bouwen” en de wereld beter te maken, heeft er altijd in gezeten. “Ik ben altijd al een probleemoplosser geweest”, vertelt hij. “Als er op school of aan de universiteit iets georganiseerd moest worden, stond ik op de eerste rij (lacht). Dat zit in mijn DNA.”

Het verwonderde dus niemand dat Lothar al snel na zijn afstuderen, samen met een vriend, met een eigen bedrijf begon: Skili. “We verhuurden skimateriaal. Dat leek ons een geweldig idee, want waarom zou je zulke spullen kopen. Het is duur, je gebruikt het maar een beperkt aantal dagen per jaar en zeker kinderen groeien er snel uit.”

Skili slaat meteen enorm veel stockmateriaal voor alle leeftijden in, maar dan blijkt dat kinderen die met de school op sneeuwklassen gaan, maar in twee leeftijdscategorieën zitten. “We waren heel enthousiast, maar waren vergeten om de markt af te tasten”, zegt Lothar. “Uiteindelijk hebben we de stekker uitgetrokken, wat toen verschrikkelijk moeilijk was. Nu is het al lang verteerd, hoor. Ondertussen heb ik mijn vorige bedrijf (in zonnepanelen) verkocht en heb ik het consultingbureau Switch On opgestart.”

Lothar heeft er belangrijke lessen uit getrokken, zegt hij. “Falen bestaat eigenlijk niet: hoe het ook afloopt, je leert ongelooflijk veel bij, uit elke onderneming. Positivisme en realisme combineren, dat is de kunst: weten waar je grenzen liggen, maar toch durven dromen. Ik zie ondernemen ook als een sport: hoe meer je oefent en hoe meer je het doet, hoe beter je wordt. Je moet ook doorzettingsvermogen hebben. Elke drie maanden sociale zekerheidsbijdragen betalen kan pijn doen, zeker in het begin, maar daar moet je door.”

Davy Jonckers

De ouders van Davy Jonckers waren wél allebei zelfstandigen (papa: slager, mama: kapster). Voor hem is ondernemen dus iets waar hij al als kind mee vertrouwd was. “Ik ben eigenlijk hoefsmid van opleiding”, zegt hij. “Nadat ik in 2005 een ongeval had met een paard, kon ik mijn job niet meer uitoefenen. Van een van mijn klanten, een industrieel, hoorde ik dat het enorm moeilijk was om aan personeel te komen. Zo is het idee gegroeid om technici te gaan plaatsen bij bedrijven en is Yontec geboren.”

Yontec groeit al snel uit tot een bloeiende kmo, zeker nadat Peter Manet het bedrijf helpt professionaliseren en groeien. Toch besliste Davy vorig jaar om zijn rol als CEO aan iemand anders over te laten. “Een bewuste keuze. Ik ben ondernemer, geen manager. We moesten een striktere structuur opzetten, meer vat krijgen op de organisatie en de processen. Dat is nu de taak van de CEO en hij doet dat geweldig.”

Wat hij uit het hele proces geleerd heeft, is makkelijk samen te vatten, zegt Davy. “Voor alles is een oplossing, hoe ver weg die ook lijkt. Het heeft geen zin om er ’s nachts over te piekeren, integendeel: een goede nachtrust is zéér belangrijk om te ondernemen, dat meen ik. Maak, voor je gaat ondernemen, ook een degelijk plan op. Bepaal je missie, visie en strategie en houd je daaraan. Dat wil niet zeggen dat je niet ambitieus moet zijn, integendeel. Klein dromen is voor kabouters (lacht).”

Zowel Davy als Lothar zijn ondertussen met andere bedrijfsavonturen bezig, gepokt en gemazeld en voorzien van bagage en ervaring. “Het leven is kort”, zegt Lothar, “ik heb altijd dingen proberen te doen waarmee ik m’n eigen waarden kan uitdragen. Je moet niet blindelings in een ravijn springen, maar met een minimum aan middelen iets uit de grond stampen, is zowel geweldig stresserend als ongelooflijk boeiend (lacht). Ik zou het voor geen geld willen missen.”

“Vind ik ook”, pikt Davy in. “Je moet jezelf ook toelaten om fouten te maken. Ik maak elke dag nog fouten, alleen zo kan ik leren. Ik ben nu ook met verschillende nieuwe zaken bezig, maar op een gegeven moment moet je je focussen en ergens voor gaan. Zonder vergeten te dromen.”

In samenwerking met Fokus Ondernemen
#fokusondernemen #printbysmartmediaagency