Ik zal nooit moeten zeggen: had ik het maar geprobeerd

Isabelle Moussiaux

Founder Mini Marie Tea

Mijn bedrijf is gefaald, niet ik, noch het product of het merk.

Isabelle Moussiaux gaf haar vaste job op voor haar ondernemersdroom met als resultaat MiniMarieTea, biologische kruidenthee zonder suiker en andere toevoegingen. Het merk blijft waarschijnlijk bestaan, maar haar bedrijf Happy Bags moest in maart de boeken neerleggen.

Je verdiende goed je brood. Toch koos je voor het onzekere ondernemersbestaan.

Isabelle Moussiaux: “Ik was zwanger van mijn eerste kindje Marie, naar wie ik de thee heb genoemd. Het is dus echt een love brand. (lacht)Toen besefte ik dat ik graag het verschil wilde maken als ondernemer. Als jonge mama vond ik geen gezonde kinderdranken. Die kloof tussen water en ongezonde frisdrank wilde ik overbruggen.”

MiniMarieTea is klein en artisanaal begonnen.

“Zakjes vullen, doosjes plooien, vullen en naar de post brengen: ik deed alles zelf. Spannend, maar dat kon niet blijven duren. Op dat moment is een goede vriend, een foodie die in de IT werkte, ingestapt als zakenpartner. Al snel vonden we een viertal investeerders, waaronder een grote naam in de voedingswereld die investeert in start-ups met een maatschappelijke insteek. In het najaar van 2017 hebben we MiniMarieTea gelanceerd in Bio-Planet en andere winkels.”

Wat liep er fout?

“Alle theemerken hebben een dip in de zomer. Die zomer duurde in 2018 dan ook nog eens van april tot oktober, met recordtemperaturen. Dat sloeg een gat in onze financiën. We hadden onze spaarcenten in het bedrijf gestopt en konden onszelf nauwelijks een loon uitbetalen. We waren David in een land van Goliaths. Met het product en het merk zat het goed, maar we moesten ons wagonnetje aan de trein van een grote speler hangen om op te schalen en ook in het buitenland te scoren.”

En dat lukte niet?

“Enkele grote spelers hebben ons zelfs op eigen initiatief benaderd. Maar dat gat in onze financiën stond een deal in de weg. We hebben gekozen voor de korte pijn: een faillissement, waarbij we de leveranciers nog konden uitbetalen. De vennootschap heeft gefaald, mijn merk niet! MiniMarieTea heeft het fantastisch gedaan en zal nog blijven groeien. Het intellectuele eigendom van het merk is mijn bezit gebleven. We zijn momenteel volop aan het onderhandelen over de verkoop van die eigendom aan een bestaand voedingsbedrijf. Dat kent de sector goed en heeft de middelen om MiniMarieTea verder te doen groeien.”

Welke plannen heb je nu? 
“Ik wil graag weer aan de slag in een groot bedrijf, maar dan als ‘intrapreneur’, iemand die zich binnen een organisatie ondernemend gedraagt. Ik ben dus op zoek naar een job waarin ik mijn creativiteit én ondernemerschap kwijt kan.”