COFFEE BREAK De mentale aspecten van het ondernemen

Onderneem vanuit het hart. Niet enkel vanuit je hoofd

Ondernemen is je passie volgen. En je stress op de hals halen. “Als onderneemster heb ik meer stress dan vroeger als manager bij Schoenen Torfs”, zegt Barbara Torfs. Gelukkig bestaan er oplossingen, blijkt uit onze Coffee Break in Gent.

7 op de 10 zelfstandige ondernemers hebben het moeilijk om het werk mentaal los te laten. 1 op de 3 heeft meestal tot altijd last van stress of vermoeidheid.
30% van de zelfstandigen ervaart een grote kans op een burn-out. Deze Belgische cijfers klinken onheilspellend. “We hebben inderdaad een vertekend beeld van ondernemerschap” zegt Robin De Cock. “We lezen de succesverhalen. Maar zelden gaat het over het parcours vol onzekerheden op weg naar dit succes.”
De professor Ondernemerschap en academisch directeur van de Master in innovation & entrepreneurship bij Antwerp Management School debatteert op de conferentie van Failing Forward in Gent over dit weggedrukte probleem met Barbara Torfs, onderneemster en oprichtster van Springbok Coaching, en Lode
Uytterschaut, founder en CEO van Start it @KBC.

Vriendschap kapot

“Ik zag bijvoorbeeld hoe een falende start-up de diepe vriendschap tussen twee vrouwen ruïneerde”, vertelt Lode. “Ooit waren ze elkaars getuigen.
Vandaag spreken ze elkaar niet meer omdat ze de ander de schuld geven van het uitblijven van het succes. Ze vonden geen gezamenlijke oplossing.”
Toch kan samenwerken met een partner die je vertrouwt ook verlichting bieden. “Ik zou niet kunnen ondernemen zonder mijn vennoot”, zegt Barbara.
“We discussiëren vaak hard, wat goed is. Het is belangrijk om problemen te benoemen.”

“Weet dat je als ondernemer in een rollercoaster stapt”, zegt Robin. “Handig is als je dit voor het eerst in een kleine start-up kunt ervaren, bijvoorbeeld als student.” “Of leer van starters die je zijn voorgegaan”, vult Lode aan. “Verbeter je softskills op basis van hun belevenissen en lessen.”


Je mentale balans in evenwicht brengen?

TIP 1
“Onderneem vanuit het hart. Niet enkel vanuit je hoofd”, adviseert Barbara.
“Wees mild voor jezelf, beweeg voldoende en ga met jouw ademhaling aan de slag.”

TIP 2
“Zorg ervoor dat je minder extreme emoties gaat ervaren”, tipt Robin.
“Weet ook dat je eigen emoties medewerkers en investeerders kunnen beïnvloeden.”

TIP 3
“Sport, slaap en spreek af met vrienden”, zegt Lode.
“Plan regelmatig activiteiten die losstaan van je onderneming om je te ontspannen.”

In samenwerking met Metro