Ontmoet ONZE ambassadeur: Noël Slangen

Noël Slangen

Ondernemer & columnist

Musebooks

“WIE GEEN FOUTEN MAAKT, IS NIET AMBITIEUS GENOEG GEWEEST.“

Tip 1:
Blijf doorgaan, want een nieuw succes wist ieder falen.

Tip 2:
Zet nooit alles op het spel, en zeker niet je gezin

Tip 3:
Werk samen, deel je zorgen en successen met partners

HET RECLAMEBUREAU VAN NOEL SLANGEN BOERDE DESTIJDS ZEER GOED EN KON BOGEN OP EEN STERK TEAM. MAAR TOEN DE COMMUNICATIE-EXPERT OOK EEN CONSULANCYBUREAU OPRICHTTE, GING HIJ UIT ONGEDULD MET DE FOUTE MENSEN IN ZEE OM HET RECLAMEBUREAU VERDER TE ZETTEN. “ALS JE IETS OPGEBOUWD HEBT, MOET JE ER VOOR ZORGEN DAT JE DE FUNDERINGEN NIET IN GEVAAR BRENGT. NEEM JE TIJD, GA PLANMATIG TE WERK EN WEES NIET BLIND VOOR HET TALENT VAN JE EIGEN MEDEWERKERS.”

DE ANGST OM TE FALEN HOUDT HEEL WAT VLAMINGEN TEGEN OM TE ONDERNEMEN. WIE MISLUKT KRIJGT EEN STEMPEL OPGEPLAKT. 

“Heel wat van onze ondernemers zitten in een soort van ‘Facebook-fase’: alles moet perfect lijken. Zoals elk huwelijk perfect is op Facebook en elke vakantie vlekkeloos verloopt. Met als gevolg dat er nog meer mensen zijn die aan zichzelf gaan twijfelen. Terwijl je, zeker als ondernemer, ook over je tegenslagen moet praten. Want die horen bij succes. Zo krijgen collega’s meer inzicht krijgen in hoe ze moeten omgaan met tegenslagen of mislukkingen.”

“Wie geen fouten maakt, zal ook geen verschil maken. Ik ben recent aangesteld als interimmanager van een ontwikkelingsmaatschappij in crisis, en het eerste wat ik tegen de medewerkers gezegd heb is dat ik hoopte dat er flink wat fouten gemaakt zouden worden. Fouten zijn essentieel als je succesvol wil zijn.”

“Wie altijd voor de middenweg kiest, zal uiteindelijk overreden worden. Je moet oppassen dat je niet altijd compromissen sluit uit angst om te falen. Je focus moet duidelijk zijn, je moet weten waar je naartoe wil.”

WAT HEB JE GELEERD UIT JE FOUTEN?

“Een belangrijke les die ik vaak meegaf aan mijn klanten, is dat je niet té zwaar moet tillen aan je problemen. Een probleem is zoals een bouwvallige woning; probeer niet ten allen prijze te renoveren wat fout zit. Soms is het beter om er een gebouw naast te zetten dat groter, indrukwekkender en toekomstgerichter is. Dan verdwijnt je probleem vanzelf.”

“Ook belangrijk is dat je de funderingen van wat je opgebouwd hebt niet in gevaar brengt. Het is goed om risico’s te nemen, maar je moet ervoor zorgen dat je een basis houdt om op terug te vallen. Zet niet alles op het spel, en zeker niet je gezin.”

HOE MOET JE REAGEREN OP EEN MISLUKKING?

“Als ik heel diep zit, dan zet ik mijn verstand even op nul, want je weet toch niet wat je juist moet doen. Dan speel ik enkele dagen op de Playstation van ’s morgens tot ’s avonds. Tot mijn hoofd helemaal leeg is. Nadien begin ik van voor af aan met een propere lei.”

“Uiteindelijk onthouden de mensen vooral je laatste wapenfeit. Daarom is het zo belangrijk om door te zetten, om telkens opnieuw te beginnen. Daar draait het ook om bij serie-ondernemerschap. Het zal weleens tegenzitten, je zal weleens tegen de muur lopen, maar op zo’n momenten moet je doorbijten, terug recht krabellen en opnieuw beginnen. Want men herinnerit zich enkel je laatste succes. Succesvol zijn is niet meer dan de verhouding tussen het aantal keren dat het goed gaat en het aantal keren dat het slecht afloopt.