Ontmoet ONZE ambassadeur: Ianka Fleerackers

Ianka Fleerackers

Actrice, auteur en public speaking expert

”ALS JE GEEN ANGST MEER HEBT OM TE FALEN, DAN BEN JE VOLGENS MIJ NIET GEPASSIONEERD GENOEG.”

Tip 1:
Omring je met aanjagers die jou inspireren

Tip 2:
Leer veilig vallen

Tip 3:
Durf berekende risico's te nemen

IANKA FLEERACKERS LEERDE ONDERNEMEN MET VALLEN EN OPSTAAN. VAN KINDSBEEN AF, ALS KLEINE BALLERINA, EN LATER ALS ACTRICE. HAAR MOTTO: EVEN BEKOMEN, LOSLATEN EN DOORZETTEN.

DE ANGST OM TE FALEN HOUDT VEEL VLAMINGEN TEGEN OM TE ONDERNEMEN. IS DIE ANGST HERKENBAAR VOOR U?

“De angst om te ondernemen ken ik zeker, maar het is een ander soort angst dan de meesten ervaren. Als actrice werk je maandenlang naar een première toe en die paar minuten vooraleer je de scène opgaat, die plankenkoorts die je op dat moment voelt, dat is voor mij starten met ondernemen. Het is zo spannend, maar je wilt ook dolgraag dat podium betreden.”

“De angst om te falen als ondernemer liep parallel met de angst om te falen als actrice. Dat had ik al van kindsbeen af. Als negenjarige was ik op balletstage in Doornik. Ik kreeg er les van een professionele balletdanser en die zei tegen mij: ‘Ianka, jij kunt geen prima ballerina worden –  dat was mijn eerste droom –  want je nek is lang genoeg, maar je benen zijn te kort’. BAF! Ik had gefaald. Ik wou het zo graag, ik had de capaciteiten, maar werd fysiek afgekeurd. Als actrice word je voortdurend afgewezen omwille van een heleboel andere redenen dan je talent en eigen kunnen. Dat soort falen is niet fijn om te ervaren. Het enige wat je dan kunt doen, is loslaten. Dat moet je absoluut leren.”

“Die angst om te falen is er nog steeds, maar je leert ermee omgaan. Het is een utopie om te beweren dat die angst ooit verdwijnt. Als je geen angst meer hebt om te falen, dan ben je volgens mij niet gepassioneerd genoeg. Ook als ondernemer moet je leren omgaan met die angst. En je omringen met mensen die weten wat je doormaakt. Dat zijn idealiter niet je familie of je naaste vrienden. Want de mensen rondom jou zien jou graag, die houden van jou, die zijn ook bang dat jij verliest. Als ondernemer heb je nog andere mensen nodig, echte aanjagers die jou ondersteunen en inspireren.”

“Leer ook anders vallen. Bij een dansoefening als kind viel ik keer op keer. Ik vroeg aan mijn lerares: ‘Waarom val ik altijd ?’ ‘Omdat je aan het leren bent. Het is een moeilijke beweging en daardoor val je’. ‘Maar het doet pijn’. Ze antwoordde: ‘Val dan anders’. Toen besefte ik: ‘Ja, het is waar, ik zal altijd vallen, maar de manier waarop ik val, kan anders, waardoor ik mezelf minder pijn doe’. En dat is wat wij, ondernemers, moeten leren.”

WANNEER BENT U ZELF ECHT GECONFRONTEERD GEWEEST MET EEN FAALMOMENT?

“Wie mij kent, weet dat ik altijd andere dingen uitprobeer. Ik ben vooral bekend als actrice, maar ik heb ook boeken geschreven en ik heb in verschillende start-ups geprobeerd om literatuur en technologie met elkaar te verbinden. Zo kwam ik in een totaal andere sector terecht. Die frictie tussen het artistieke en technologische vond ik ontzettend spannend, maar er vonden ook dynamieken plaats die ik niet meester was. Ik was er niet klaar voor, de tijd was er niet rijp voor of ik ontbeerde de kwaliteiten.”

WAT HEBT U UIT DIE FAALMOMENTEN GELEERD?

“Ik heb vooral geleerd wat ik goed kan en wat ik beter aan anderen overlaat. Maar ook: waar ligt mijn pure passie? Want het is niet omdat je iets kunt of omdat iets zou kunnen lukken dat jouw passie daar ligt. Uiteindelijk wil ik op het einde van mijn leven kunnen zeggen: ‘Ik heb er alles uitgehaald wat ik wou’. Ik besef nu ook dat ik niet zomaar een creatieveling ben, maar een artistiek profiel heb en artistieke personen gaan veel gevoelsmatiger of intuïtiever te werk. Ik vind het zalig om intuïtief te werken, maar ik zie ook wel in dat het niet altijd de beste resultaten geeft.”

“We gaan met onze kinderen naar speeltuinen waar er matten liggen of zand, en waarbij we het gevoel hebben: ze kunnen hier veilig en naar hartenlust spelen. Voor ondernemen geldt hetzelfde: we kunnen voor plekken zorgen waarin we kunnen experimenteren, uitproberen. Als we dan vallen, kunnen we zeggen: oké, goed, en nu ga ik hieruit leren en doe ik voort. Neem berekende risico’s, maar zonder je billen dicht te knijpen. Als je van een paard valt, dan bekom je even en dan ga je weer op dat paard zitten. Na een faalmoment kom ik eerst tot rust, ik huil wat, ik schrijf, ik wandel, ik recupereer en dan denk ik: oké, what’s next?”

BENT U OOIT AAN UZELF GAAN TWIJFELEN?

“Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan mezelf twijfel. Maar zal ik daardoor stoppen? Neen. In het leven van een acteur is falen part of the game. Heel vaak worden we afgewezen omwille van redenen die buiten onszelf liggen. Dat is het frustrerende van acteur zijn, want je wilt groeien en beter worden, maar als je een rol misloopt omdat je veel te klein bent of omdat je niet past bij andere acteurs, dan sta je machteloos. Dat is heel frustrerend. Je hebt dan twee opties: verbitterd raken of loslaten, hoe moeilijk dat laatste ook is.”

“Ook in het creëerproces zelf moet je als acteur leren omgaan met falen, op je bakkes durven te gaan. Als we teksten instuderen en scènes inoefenen, dan improviseren we heel veel en maak je je weleens belachelijk. Je ego is eventjes gekwetst, maar uit die momenten dat je ‘afgaat’, krijg je ook inzichten, waardoor je verder raakt. Ook dat is ondernemen.”

WORDT ER BIJ ONS VERKEERD GEREAGEERD OP FOUTEN MAKEN EN FALEN?

“Er hangt zowel een taboe rond falen als succesvol zijn. Ik zie het elke dag rondom mij. We zijn noeste werkers, maar we zijn eeuwenlang bezet geweest, waardoor we een beetje een losersmentaliteit hebben. Liever underdog zijn dan schitteren. Dat zorgt ervoor dat wie zijn nek uitsteekt, snel wordt afgemaakt. Als iemand hoog mikt, bijvoorbeeld internationaal wil groeien, zeggen we snel: ‘How, een beetje dimmen’. Dat is onze mentaliteit, dat zit helaas in ons DNA.”

“Als je valt en toch opnieuw opstaat, dan weegt het vallen bij de meeste mensen door. Dat is zo jammer. Je ziet de schaamte in hun ogen, of ze durven niets meer te vragen. Het is blijkbaar moeilijk om daar een open gesprek over te hebben, terwijl zo’n faalmoment een leerproces is. Als je voelt dat andere mensen zich schamen om er met jou over te praten, dan denk je: ‘Oei, dit moet wel erg zijn’. Dan begin je zelf ook angst te krijgen en beland je in een vicieuze cirkel. Ga daarom op zoek naar mensen met wie je kunt praten over je faalmomenten en scherm jezelf af voor wie geen begrip toont. Voor mij bestaat succes alleen maar omdat je gefaald hebt. Want succes zonder falen, dat is eigenlijk alleen maar geluk.”